Folyamatos fejlődésben

Tanévzáró beszélgetés iskolánk igazgatójával

Első tanévét zárta június 15-én a Bibiána Alapítvány Autisták Általános Iskolája. Nem egyszerű a semmiből létrehozni, majd működtetni egy oktatási intézményt, ám a Bibiána Iskolának ez sikerült. Az elmúlt hónapok örömeiről és tapasztalatairól kérdeztük Tóthné Kovács Irén igazgatónőt.

Milyen érzésekkel zártad magadban ezt a tanévet?

Pozitív érzésekkel zártam a tanévet, aminek több oka is van. Örülök annak, hogy az év elejéhez képest folyamatosan emelkedett a tanulói létszámunk. A másik, ennél talán fontosabb dolog, a diákjaink fejlődése. A kollégák tíz hónap alatt nagyon nagy eredményt értek el a gyerekeknél a tanulás, a kommunikáció, a társas kapcsolatok és az önállóság terén. Emellett az iskola is folyamatosan fejlődött, tavaszra elkészült a terápiás kert és a játszótér.

Melyek voltak számodra a legemlékezetesebb pillanatok?

Több olyan is van, amire szívesen emlékszem vissza: például az első tanévnyitó ünnepségre, a karácsonyi ajándékozásra, a terápiás kert elkészítésére, az autizmus világnapja alkalmából rendezett programsorozatra, a gyermeknapra, a projekthetekre, és még hosszan sorolhatnám. Mindegyik programunk színesítette a gyerekek és a felnőttek hétköznapjait.

Biztosan sokan megkérdezik tőled, hogy kik állnak az iskola mögött, kik teremtik meg a működésének a feltételeit. Mit szoktál erre válaszolni?

Ilyenkor mindig fontosnak tartom elmondani, hogy a Kékessy családnak köszönhetjük, hogy az oktatás zavartalan működéséhez minden feltételt megteremtenek, és biztosítják számunkra a nyugodt munkahelyi légkört. És egyre több vállalkozás és magánember is támogat minket.

Kikre támaszkodhatsz szakmai kérdésekben?

A legtöbb segítséget Takács Melinda kolléganőmtől kapom, aki óraadóként jár hozzánk, és a gyerekek autizmus specifikus fejlesztését végzi. Bármikor bizalommal fordulhatok hozzá, igyekszik minden területen segíteni. Meg kell még említenem Kékessy Rahelt, intézményünk fenntartóját is, aki rendszeresen látogatja a foglalkozásainkat, és szakmai tanácsokkal, külső szakemberek bevonásával is támogatja a munkánkat.

Sokan azt hiszik, hogy a pedagógusoknak is két és fél hónap vakáció jár, mint a gyerekeknek, pedig ez nem így van. Te mikor fogsz tudni egy kicsit megállni pihenni? Hogyan, mivel fogod tölteni a szabadságod?

A nyári szünetből néhány nap jut majd a pihenésre, hiszen számomra is fontos a feltöltődés, hogy utána újult erővel vághassak neki az új tanévnek, az újabb kihívásoknak. A szabadságomat a családommal fogom tölteni, mert a munkás hétköznapokban rájuk jut a legkevesebb idő.

Milyen álmokkal, tervekkel készülsz a következő tanévre?

Két nagy álmom van a következő tanévet illetően: az egyik a művészeti stúdió kialakítása, a másik pedig tavasszal az alapítványi bál megrendezése.