Pünkösdi hagyományok az iskolában

Június 3-a a pünkösdi hagyományok jegyében telt az iskolában. Kora reggel színes szalagokkal feldíszítettük az udvaron lévő fákat. Régen nemcsak a legények állítottak májusfát a lányoknak, hanem a közösségnek is volt egy ilyen fája.

A kapura zöld ágakból és pünkösdi rózsából készítettünk koszorút, amely a tavaszköszöntés jelképe, és a hiedelem szerint távol tartja a gonosz szellemeket is.

A pünkösdhöz kapcsolódik a fehér galamb, mely a Szentlélek szimbóluma. Mi is elhelyeztük az általunk készített galambokat a kerítésen és a fákon.

A nap egyik legizgalmasabb része a pünkösdikirály-választás volt. A fiúknak különböző ügyességi feladatok végrehajtásával kellett megküzdeni a koronáért. A király mellé királynéra is szükség volt. A lányok már előre elkészítették a királynői fejdíszt, a pártát.

Azért, hogy a következő évben is egészségesek legyünk, pünkösdi rózsát szórtunk a mosdóvízbe.

Nagyon szeretjük a meséket! Erre az alkalomra a Tulipánból lett királyfi meséjét választottuk, amit el is játszottunk.

Nem maradhatott el az ének és a tánc sem. A délutáni programok egyike volt a néptáncvigasság: egyszerű csárdáslépést tanultak a gyerekek, majd megpróbálkoztak a párban táncolással is.

Uzsonnára szintén az ünnephez kapcsolódó süteményt, csörögefánkot sütöttünk. A nap végére kellemesen elfáradtunk, de sok érdekességet tudtunk meg a pünkösdi hagyományokról.